Bodemecoloog Wim van der Putten spreekt bij 'Buxusmot, kanarie in de kolenmijn?'

Een insect richtte afgelopen zomer een kaalslag aan in buxushagen. In veel gevallen betekende een bezoek van de buxusmot het einde van de haag. De mot leek vrij plots op te duiken in Nederland om daarna wijdverspreid over het land schade aan te richten in particuliere tuinen. Is deze exoot de kanarie in de kolenmijn? Kunnen we dit in de toekomst vaker verwachten? En zo ja, hoe komt dat dan, welke impact kan dit hebben en hoe kunnen we het voorkomen? En welke interactie is er tussen tuin, openbaar groen en agrarische praktijk wat betreft de verspreiding van ziekten en plagen?

De buxusmot staat met stip op plaats één in de lijst ‘belangrijkste plaag of ziekte in de tuinen in jouw buurt’. De lijst is het resultaat van een inventarisatie onder KNPV-leden. Bij zijn openingswoord zal KNPV-voorzitter Willem Jan de Kogel meer vertellen over de uitkomsten. Het programma gaat verder in op de praktijk van vandaag en biedt wetenschappelijke inzichten in ziekten en plagen die we in de tuin kunnen aantreffen. Tot slot gaat een panel van tuinexperts met elkaar en de zaal in gesprek over de plantenziektenkundige staat van de particuliere tuin.

Bodemecoloog en mede-oprichter van het Centrum voor Bodemecologie (CSE) Wim van der Putten spreekt na de pauze over ondergrondse ecosystemen. Wat er onder de grond gebeurt heeft namelijk ook invloed op vraatinsecten boven de grond, blijkt uit zijn onderzoek.

Opgave en programma:

Het programma is te vinden op de site van de KNPV.
Opgave is mogelijk via deze link.
Toegang is gratis voor leden van KNPV.
Niet-leden betalen 30 euro. Daarnaast is er de mogelijkheid om zich als lid aan te melden (contributie 25 euro, te betalen vanaf 2019), waarna toegang ook gratis is.
Studenten en pers: vrije toegang.